Tien jaar UPAT workshops symposium, ETH Zürich
Vanaf 2004 heeft ISOCARP 22 Urban Planning Advisory Team (UPAT) workshops georganiseerd. Met deze workshops mobiliseert ISOCARP niet alleen de ervaring en expertise van zowel senior als junior planners in verschillende uithoeken en regio’s van de wereld maar gaat samen met lokale deskundigen en partijen uitdagingen aan op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en gebiedsontwikkeling. Tegen de achtergrond van 50 jaar ISOCARP organiseerde de ETH Zürich een symposium om te reflecteren over de resultaten en de lange termijn invloeden van UPAT workshops. Daarnaast is er uitgebreid gesproken en gefilosofeerd over de kansen en ontwikkelingsmogelijkheden van toekomstige UPAT workshops. De uitkomsten van dit symposium zullen bijdragen aan de jubileum activiteiten van ISOCARP in de vorm van een presentatie van de bevindingen op het 50 jarig jubileum congres in 2015 in Rotterdam en in een publicatie met de ervaringen en aanbevelingen.
Voor het symposium op 30 juni en 1 juli 2014 heeft gastheer professor Bernd Scholl van de ETH Zürich 25 deelnemers uitgenodigd, met name ‘tandems’ van team leiders en de lokale initiatienemers van afgeronde UPAT workshops. Dit resulteerde in een bond en deskundig gezelschap uit Australië, China, Duitsland, Engeland, Israël, Oostenrijk, Polen, Rusland, de Verenigde Staten en Zwitserland. Gedurende twee dagen met presentaties, parallelsessies en groepsdiscussies hebben de deelnemers aan het symposium met elkaar gewerkt aan een diepgaande evaluatie afgesloten en aanbevelingen voor de organisatie en inhoud van toekomstige UPAT workshops.
Op het Tien Jaar UPATs Symposium in Zürich zijn meer dan de helft van de 22 UPAT workshops op regionaal, groot stedelijk en lokaal niveau onder de loep genomen, bestudeerd en bediscussieerd. Het betreft de vijf UPAT workshops in Sitges in Spanje (2005-2010), Amsterdam Airport Schiphol (2006), Rijswijk-Zuid (2007), Schwechat Airport Wenen in Oostenrijk (2007), het Limmattal in Zürich, Zwitserland (2008), Szczecin in Polen (2009), Perm in Rusland (2012) en in Wuhan, Shantou en Nanjing in China (2012-2013). Mijn rol op het symposium was met name het in ontvangst nemen en verwerken van alle ervaringen en aanbevelingen. In de hierna volgende maanden schrijf ik mee aan de publicatie met de ervaringen en aanbevelingen.
Op deze groepsfoto staan van links naar rechts: Hongyang Wang (China), Yu Yang (China), June en Ric Stephens (USA), Manfred Schrenk Oostenrijk), Amos Brandeis (Israël), Martin Dubbeling (Nederland), Mahdokht Soltaniehha (Iran/Zwitserland), Bernd Scholl (Zwitserland), Judith Ryser (Engeland), Peter Jonquière (Nederland), Maurits Schaafsma (Nederland), Andrei Golovin (Rusland), Awais Piracha (Australië/Pakistan), Jef Van den Broeck (België), Stefan Netsch (Duitsland), Rolf Signer (Zwitserland), Chris Gossop (Engeland), Florian Stellmacher (Duitsland/Zwitserland), Ineke van der Wel Markerink (Nederland), Yvonne Largiadèr (Zwitserland), Krystyna Mieszkowska (Polen), David Guggenheim (Israël), Dhiru Thadani (USA/India), Nira Sidi (Israël), Ana Peric (Servië/Zwitserland).
In 2015 verscheen, als vervolg op dit symposium, het boek ‘Ten Years of UPATs: Reflection and Results’, van de auteurs Bernd Scholl, Martin Dubbeling en Ana Peric. Het boek heeft 244 pagina’s en is in paperback uitgegeven door de Swiss Federal Institute of Technology (ETH) Zurich, The International Society of City and Regional Planners (ISOCARP), en vdf Hochschulverlag AG ETH Zürich (ISBN 978-3-7281-3717-3).