Workshop over de herontdekking van Shantou

De haven- en industriestad Shantou staat in geen enkele reisgids. Ee uitgestrekte oude en vervallen binnenstad van Shantou is echter zeer de moeite van een bezoek waard. Shantou was aan het begin van de vorige eeuw (toen nog Swatow genoemd) een van de eerste open havens van China en er waren veel handelshuizen en consulaten gevestigd.

#207-aDe binnenstad is opgetrokken in een wonderlijke mengeling van Europese en Chinese bouwstijlen met arcades, pleinen en straten met afgeronde hoeken. Deze bijzondere architectuur, met o.a. Art Deco, maakt de binnenstad buitengewoon bijzonder. Eenmaal herkend, erkend en ontwikkeld kan de binnenstad zich ontwikkelen tot een vitale trekker van binnenlandse en buitenlande toeristen en daarmee een impuls voor de lokale economie.

#206-aMartin Dubbeling heeft als Vice President Urban Planning Advisory Teams (UPATs) van ISOCARP, the International Society of City and Regional Planners, een ontwerp workshop georganiseerd voor de historische binnenstad van Shantou. De negen deelnemers aan deze workshop, allen leden van ISOCARP, waren in maart 2013 een week in Shantou. Zij hebben in een week een integraal plan gemaakt voor de binnenstad en voorstellen gedaan voor de verdere uitwerking van verschillende deelgebieden en het te volgen proces. De belangrijkste aanbeveling is het verbinden van het hart van het centrum met een park aan de baai van Shantou. De workshop werd afgesloten met een presentatie aan en discussie met de Vice Mayor of Shantou, Mr. Kai Xu.

Opdrachtgevers: Universiteit van Nanjing en Shantou Rural and Urban Planning Bureau. Deelnemers aan de UPAT workshop: Team leader Amos Brandeis (Israel), UPAT Rapporteur Markus Appenzeller (Nederland/Duitsland), Bijendra Kumar Jain (India), Micheal West (Saoedi Arabië/USA), Guy Castelain Perry (Zwitserland/Polen), Sofia Fernandes (Portugal), Yana Golubeva (Wit Rusland), Brechtje Spreeuwers (Nederland) en Martin Dubbeling, Vice President UPATs (Nederland).