Plan voor de historische binnenstad van Shantou

De uitgestrekte oude en vervallen historische binnenstad van Shantou is zeer bijzonder. Shantou was rondom het begin van de vorige eeuw (toen nog Swatow genoemd) een van de eerste open havens van China en er waren veel handelshuizen en consulaten gevestigd.

TEGEL #207

De binnenstad, opgetrokken in een wonderlijke mengeling van Europese en Chinese bouwstijlen is danig in verval. De oude en grotendeel intacte binnenstad weerspiegelt de geschiedenis en de identiteit van Shantou. De rapportage lever bouwstenen aan voor het Masterplan voor Shantou. Het laat zien dat een uitgekiend proces en een organische ontwikkeling kan uitkomst bieden in het hervinden van de identiteit en de oorsprong van Shantou.

#207-cMartin Dubbeling heeft als Vice President Urban Planning Advisory Teams (UPATs) van ISOCARP, the International Society of City and Regional Planners, de coördinatie over een workshop en de daarop volgende rapportage over de organische transformatie historische binnenstad van Shantou. De negen deelnemers aan deze workshop, allen leden van ISOCARP, waren in maart 2013 een week in Shantou en hebben samen in een paar maanden tijd het rapport geschreven. Het bevat een integraal plan voor de binnenstad en voorstellen voor de verdere uitwerking van verschillende deelgebieden en het te volgen proces. De belangrijkste aanbeveling is het verbinden van het hart van het centrum met een park aan de baai van Shantou.

Opdrachtgevers: Universiteit van Nanjing en Shantou Rural and Urban Planning Bureau. Auteurs van het UPAT Rapport voor de binnenstad van Shantou: Team leader Amos Brandeis (Israel), UPAT Rapporteur Markus Appenzeller (Nederland/Duitsland), Bijendra Kumar Jain (India), Micheal West (Saoedi Arabië/USA), Guy Castelain Perry (Zwitserland/Polen), Sofia Fernandes (Portugal), Yana Golubeva (Wit Rusland), Brechtje Spreeuwers (Nederland) en Martin Dubbeling, Vice President UPATs (Nederland).

#206-d